La Errería builds bedrooms in chipboard boxes for house in Alicante

Gabled chipboard boxes connected by concrete stairs fill the open space of Casa Mac, a house designed by architecture studio La Errería in Alicante, Spain. 

Set in the historic centre of the city, the original house dates from the beginning of the 20th century. La Errería gutted the property internally and built a number of rooms from orientated strand board (OSB) in a new building set back from the house's original facade.

Casa Mac by La Errería in Alicante

"We decided to keep and protect the facade in order to respect the memory and the common facade composition of the street," La Errería co-founder Luis Navarro Jover told Dezeen.

"The clients wanted a house with a radically new concept, where the luxury of the space was not in the overlapping of different floors but in the space as a great volume."

Casa Mac by La Errería in Alicante

The ground floor is given over to an open plan kitchen, living room and dining area, while a freestanding timber structure conceals a bathroom.

Two outdoor terraces sit either side of the main house for the occupants to sit and enjoy the Mediterranean sunshine. A car can also be parked in the front terrace, which faces the street.

Casa Mac by La Errería in Alicante

英雄联盟S10冠军内幕Up one flight of stairs, a single bedroom occupies a plywood gabled box with a timber external frame. One end abuts the exposed brick wall of the external structure. A peach-painted unit forms a toilet cubicle, sink and a shower.

Steps continue past the door to this room before turning the corner again and leading upwards to a double bedroom.

Casa Mac by La Errería in Alicante

英雄联盟S10冠军内幕Also housed in its own discrete shell, Casa Mac's master bedroom is divided down the middle by a pink-walled frame that houses a toilet cubicle on one side and a shower on the other.

Round the back of the room divider is a free-standing bath tub and a built-in wardrobe spanning the width of the room.

Casa Mac by La Errería in Alicante

Up a final flight of stairs a plywood-framed study nestles under the roof, slotting in under the exposed eaves.

Built-in desks stretch along one side of this treehouse-style half room, which overlooks the space with a half wall.

Casa Mac by La Errería in Alicante

英雄联盟S10冠军内幕La Errería used a simple palette of wood, concrete and stone for Casa Mac.

"The materials we used were chosen for their proximity and their relationship with the place," said Navarro Jover. "For example, the stone is the original of the old building, the brick could be collected a few kilometres from the site."

Casa Mac by La Errería in Alicante

英雄联盟S10冠军内幕Colourful accents in the form of furniture such as a red stool, a mint-green chair or a yellow table provide pops of brightness against the raw orientated strand board.

英雄联盟S10冠军内幕Slim black metal railings form up the stairs provide a safety measure without obstructing views across the space.

Casa Mac by La Errería in Alicante

La Errería was founded in 2012 by Carlos Sánchez García, Luis Navarro Jover and has offices in Alicante, Murcia and Madrid. Previous projects from the studio include a house in Novelda divided into three angled levels.

Photography is by David Frutos.


Project credits:

Architect: La Errería
Team: Carlos Sánchez García, Luis Navarro Jover
Clients: Carlos and Amalia
Main contractor: Proyectos y Edificaciones Vigran

More images

Casa Mac by La Errería in Alicante
Ground floor plan
Casa Mac by La Errería in Alicante
First floor plan
Casa Mac by La Errería in Alicante
Second floor plan
Casa Mac by La Errería in Alicante
Third floor plan
Casa Mac by La Errería in Alicante
Casa Mac by La Errería in Alicante
Casa Mac by La Errería in Alicante
Casa Mac by La Errería in Alicante
Casa Mac by La Errería in Alicante

Highlights