Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos

Dal Pian inserts bright orange staircase in São Paulo office building

A bright orange staircase and patches of vegetation are visible from the outside of this São Paulo office building, which Brazilian studio Dal Pian designed for a beauty company.

沙巴体育开户, a cosmetic and personal care company, hosted a competition inviting firms to design its new administrative headquarters building in São Paulo. It selected 's design for a six-storey glass structure with a facade that partially exposes the internal green spaces and colourful staircase.

Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos

沙巴体育开户The 29,700-square-metre building houses offices, support and utility areas and green spaces and is located next to the company's distribution centre on a site surrounded by trees and plants.

沙巴体育开户It comprises a 100-metre-long glass volume that is clad with laminated panels, topped with a green roof and lifted by a series of round columns.

Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos

The translucent facade is punctured with rectangular voids filled in with lush vegetation. Gardens, grassy patios and reflecting pools are also situated throughout the interiors, connecting the design with its natural surroundings.

Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos

沙巴体育开户An open atrium in its centre extends to each level of the building to create a "visual connection" among all the spaces. Its open floor plan and clear facade allow natural light to flood the interiors.

"Composed by six floors, the design is set around an integrating void, which permits the visual connection between floors," the studio said. "The layout prioritises flexibility and creates a large open space to increase the use of natural light."

Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos

沙巴体育开户A number of passive strategies were used on the building to minimise its environmental impact and energy use. These include the metal louvres that attach to the north and south elevations to filter light and minimise indoor temperatures, and the green roof which increases its thermal isolation.

Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos

Inside, the studio added a bright orange staircase that meanders upwards and connects the ground storey with the upper levels. Wraparound glass balconies overlook the lower floors, where furnished patios are nestled into patches of vegetation.

Lifts covered with glass walls provide riders with a panoramic view of the office and complement the sculptural staircase.

Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos

An outdoor patio area surrounded by glass walls extends out from the horizontal structure.

沙巴体育开户The green space has been furnished with outdoor dining tables and benches for employees to enjoy nature on their breaks.

Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos

Other office projects in Brazil include a headquarters building for a timber company that Solo Arquitetos has outfitted with pale wood products and a pink dental manufacturing lab沙巴体育开户 designed by SuperLimão.

Photography is by .


Project credits:

Architecture: Dal Pian Arquitetos Associados
Authors: Lilian Dal Pian e Renato Dal Pian
Coordination: Carolina Freire
Collaborators: Amanda Higuti, Bruno Pimenta, Carolina Fukumoto, Carolina Tobias, Cristiane Sbruzzi, Filomena Piscoletta, Giovana Giosa, Julio Costa, Lidia Martello, Luis Taboada, Marina Risse, Natalie Tchilian, Paola Meneghetti, Paulo Noguer, Ricardo Rossin, Sabrina Aron, Yuri Chamon
Management: ARC Investment Control
Construction company: HTB
Interior architecture: Athié | Wohnrath
Structure: Modus Engenharia
Foundations: Damascus Penna
Building installations: Tesis Engenharia / Interativa
Air conditioning: TR Thérmica
Landscaping: Sérgio Santana Landscaping
Lighting: Franco Associados
Environmental comfort: Chapman-BDSP
Acoustics: Acoustic Harmony
Cenotechnics: Cineplast
Window consultancy: Crescêncio Consultoria
Building automation: Building Control Jugend
Kitchen: Placontec Consultoria
Accessibility: Pimenta Associados
Waterproofing: Proasp Assessoria e Projetos
Earthwork and drainage: Fat's Engenharia
Helipad: Siegger
Elevators: Zapp Consultoria
Budget: Action Planning
Legal Consultants:沙巴体育开户 H2, Tekton, IGJ, Negrisolo & Negrisolo

More images and plans

Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos Basement Floor Plan
Basement floor plan
Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos Basement Floor Plan
Basement floor plan
Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos Ground Floor Plan
Ground floor plan
Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos First Floor Plan
First floor plan
Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos Second Floor Plan
Second floor plan
Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos Third Floor Plan
Third floor plan
Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos
Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos
Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos
Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos
Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos
Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos
Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos
Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos
Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos
Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos
Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos
Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos
Natura Headquarters by Dal Pian Arquitetos

Highlights